A vintage vagy vintázs szó elsősorban a borászatban és a fotográfia területén használatos szakkifejezés volt. A fotótörténelemben vitázs kópiának („vintage copy”/”vintage print”) nevezték az első kópiát.

A divat világába innen szűrődött át, s vált a ’20-as évektől a ’60-as évekig viselt öltözékek, kiegészítők, lakberendezési tárgyak stílusának összefoglaló nevévé.

Az 1920 és 1975 közötti öltözködési stílusok mindegyikét vintage-nek nevezhetjük. Nem összekeverendő a retró stílussal, mely körülbelül az 1975-1990-es évek öltözékeit jelenti.

A vintage időszak ennél régebbi, sokkal nemesebb, ritkább, épp ezért értékesebb ruhadarabok gyűjtőneve.Lényege, hogy a régit keverjük az újjal.

Az textilek mintái eltérőek lehetnek, mivel az évek során rengeteg művészeti irányzat váltotta egymást.

A vintage esküvő egy vidéki esküvő hangulatát idézi. Jellemzően régies stílusú, természetközeli, a ’20-as’30-as éveket idéző “kopottas” bútorok, csipke, virágok. Fontos, hogy a bútorok egyszínűek legyenek, vagy egymáshoz közeli színűek. így letisztult, kifinomult, elegáns benyomást kelt. Mindez tökéletes összhangban a menyasszonyiruhával, kiegészítőkkel. Gyakori vintage esküvői helyszín lehet egy pajta, mely hűen tükrözi, a természetes, régies stílust. Az összhatás lenyűgöző. Főbb színei a púder és a rózsaszín, valamint a fekete és fehér. Kedvelt anyagai a csipke, selyem, bársony, damaszt, szatén és a tüll. Gyakori kellékek az antik képkeretek, fából készült táblácskák.