Minden amit Máltáról tudni érdemes!

Minden amit Máltáról tudni érdemes!

Málta egy kis szigetország a Földközi-tengeren, nem messze az olasz partoktól. Apró mérete ellenére évente több millió látogató fordul meg rajta, akik a világ minden tájáról érkeznek. Írásunkban röviden elmondjuk a legfontosabb tudnivalókat az ország kapcsán.

Málta, az ideális üdülőhely

Máltát számos okból kedvelik a turisták. Éghajlata az év nagy részében rendkívül kellemes, kulturális szempontból rendkívül gazdag ország, a turizmusra jelentős mértékben építő gazdaság miatt pedig kiváló vendéglátásra és változatos szabadidős programokra számíthatnak az ide látogatók. Na és persze barátságos, segítőkész helyiekre.

Málta éghajlata, földrajza

Az ország hivatalos neve Máltai Köztársaság és több szigetből áll. Ezek közül három lakott: Málta, a legnagyobb, illetve Gozo és Comino. A Wikipédia információi szerint az eredeti máltai hagyományokat leginkább Gozon őrzik.

Málta lakossága körülbelül félmillió fő, de az ide látogatók száma azonban minden évben több milliós szintet ér el.

A szigetország éghajlata mediterrán. Tavasztól őszig a meleg az uralkodó, a nyarak kimondottan forróak. A hőségen szerencsére enyhít a folyton jelenlévő szellő vagy szél. A meleg éghajlat és földrajzi adottságok miatt egy rendkívül fontos dologból sajnos kevés van a szigeten: ivóvízből. A szükséges ivóvízkészlet jelentős részét a tengervízből nyerik. Esőre télen lehet számítani, ám az időjárás ekkor is rendkívül enyhe marad; a szigeteken a csapadék mennyisége rendkívül változó. 

Málta jelentős részét mészkő borítja, amely kedvelt építőanyag is a helyiek körében. A felszínt eredetileg borító erdőket idővel kiirtották, a jelenlegi fák utólagos telepítés eredményeként kerültek a szigetre.

Málta tengerpartja

Málta tengerpartjai

A szigetország több szempontból is ideális az utazók számára: időjárása az év nagy részében stabil és kellemes, rengeteg látnivalót is kínál, a tenger is nyugodt, azonban a partok jelentős része sziklás jellegű. Persze strandoláshoz vagy rendezvényekhez illő homokos tengerpartot is lehet találni Máltán, a tengerparti esküvőket ezért gyakran tartjuk Mellieha városa közelében, vagy pedig a kisebb szigeten, Gozon. 

Gazdaság

A turizmus mellett Máltán a mészkőbányászát és export is jelentős. Az ivóvíz mellett mezőgazdasági termékekből és ipari eszközökből is kevés van az országban, így az ország gazdasága javarészt importra támaszkodik ezeken a területeken. A turistákat rengeteg program, szállás, látnivaló várja.

Málta közlekedése

Az országnak egy nemzetközi reptere van Málta szigetén, amely a fővároshoz közel, a délkeletre található Gudja település mellett fekszik. A két település közötti távolság körülbelül 8 kilométer. A repülőút és a költségek kapcsán bővebb információkat ebben a cikkünkben találhatsz. Hajóval legegyszerűbben Olaszországból lehet eljutni a szigetországba.

Ha valaki a tömegközlekedést választja a szigeteken, buszokon utazhat. (Vonatközlekedés nincs.) A szigetek között rendszeresen járnak kompok és egyéb hajójáratok; az ide látogatók között pedig rendkívül népszerűek a turistáknak szervezett, élménydús hajóutak.

Mi Málta fővárosa?

Málta fővárosa Valletta, amely az ország adminisztrációs és kereskedelmi központjául szolgál. Lakossága körülbelül 6000 fő.

Kulturális szempontból fontos szerepet képvisel: minden év januárjában itt tartják a Valletta International Baroque Festivalt (Valletta nemzetközi barokk fesztiválja), februárban pedig a híres, több száz éves múlttal bíró Máltai karnevált. Ezek mellett több vallási ünnep otthona is a város.

Mi Málta pénzneme?

Az euró.

Málta nevezetességei

Málta majdnem 8000 éve lakott, ideális elhelyezkedése miatt többször váltották egymást a birodalmak a szigetcsoport döntéshozói székében. Forgatagos történelmének köszönhetően számos különböző kultúra és időszak emlékeit csodálhatják meg az ide látogatók.

A modern máltai kultúra egyik legjelentősebb részét a vallásosság képviseli, pontosabban a katolikus kereszténység. Európai és világviszonylatban is magas a hívők és a templomba járók száma, a vallási közösségek és ünnepek pedig jelentős szerepet képviselnek a máltai polgárok életében.

A máltai települések saját vallási ünnepeinek neve “festa”, ezekből egy évben körülbelül hatvanat tartanak meg! A városok, falvak ezeket a védőszentjüknek (védőszentjeiknek) dedikálják és vidám, önfeledt hangulatú, gyakran több napos fesztiválokkal ünneplik meg őket. Ekkor a települések különösen kitesznek magukért. 

A legtöbb festa időpontja tavasz és ősz közé esik.

A turisták Máltán két, Gozon egy, a kézművességnek dedikált falut kereshetnek fel, ahol munka közben láthatják a helyi mestereket. A visitmalta.com a következő kézműves tevékenységeket említi: textil- és üvegdíszek, használati tárgyak készítése, kosárfonás, csipkézés, fémművesség és óragyártás.

Mi Málta hivatalos nyelve?

Az ország két hivatalos nyelvvel bír: az egyik a máltai, a másik az angol. Előbbi a szicíliai arab uralom idejére vezethető vissza, rokonságot mutat mind az arab, mint az olasz nyelvvel. 

Mivel az ország 1964-ig angol gyarmat volt, az angol is hatással volt rá; a második hivatalos nyelvre is ez a magyarázat. Az angol nyelv hivatalos jellege megkönnyíti mind a turisták, mind a vendéglátók dolgát.

Gazdag történelem

Az angol Wikipédia szerint a következő kultúrák voltak jelentősebb hatással Máltára:

  • föníciai,
  • karthágói,
  • görög,
  • római,
  • bizánci,
  • arab,
  • norman,
  • aragon,
  • Máltai lovagrend,
  • francia,
  • brit,
  • olasz.

Az ország 1964-től független, 1974-től pedig demokrácia. Természetesen tagja az ENSZ-nek, 2004-től kezdve pedig az Európai Uniónak is. A hivatalos átállás a közös európai fizetőeszközre, az euróra 2008-ban történt meg.

A szigeteket történelmi során rengetegszer használták kereskedelmi központnak, vagy éppen hadi támaszpontnak. A bizánci – arab háború során a kilencedik században hatalmas csapás érte Máltát, ugyanis teljesen kifosztották a szigetet. Az arabok a 11. században kolonizálták újra Szicíliából, ami a mai kultúrájuk egyik alapját adja.

A kereszténység már a korai időktől kezdve jelen volt a szigeten. Az arab uralom alatt a keresztények szabadon gyakorolhatták vallásukat. Miután a 11. század végén a normannok elfoglalták a szigeteket, a mohamedán vallásúaknak távoznia kellett vagy át kellett keresztelkedni.

Az ország kultúrájában a felsorolt hatások mind érezhetőek. Látnivalók terén a különböző történelmi korokban épült, rengeteg stílust képviselő fennmaradt épületek kínálnak lehetőségeket a turistáknak élményszerzésre.

Végszó

Legyen szó aktív pihenésről, kulturális felfedezésekről vagy egyszerűen csak egy gyönyörű, kellemes klímájú helyen való feltöltődésről, Málta mindenki számára kínál értéket. A festői helyszín és a rengeteg fesztivál ideális úticéllá teszi ezt a mediterrán paradicsomot.