Mi az a szimbolikus esküvő?

A Máltán tartott tengerparti szertartásaink szimbolikus esküvők, magyar szertartásvezetővel. Hallottad már korábban ezt a kifejezést? Cikkünkben elmondunk mindent, amit tudni érdemes.

A polgári és a szimbolikus esküvő közötti különbség

Polgári esküvőnek a jogi eseményt nevezzük, amikor a házasulni kívánó felek egy államilag elismert megbízott előtt házasságra lépnek (saját akaratukból). Magyarországon ez a hivatalos megbízott az anyakönyvvezetőt jelenti. A polgári esküvő szabályait törvény határozza meg. Ma Magyarországon lehetőségetek van bármely Anyakönyvi hivatalban összeházasodni akár két tanúval, ügyfélfogadási időben a legtöbb hivatalban díjmentesen. Ehhez az szükséges, hogy legalább 30 nappal a kitűzött dátum előtt bejelentkezzetek.

Az egyházi vagy templomi esküvő az, amikor az egyház színe előtt, valamilyen vallási ceremónia keretében házasodik össze a pár. Fontos tudni, hogy az egyházi esküvő nem váltja ki a polgári esküvőt, mivel utóbbi a jogilag elismert esemény. Bizonyos országokban jogilag is elismeri az állam az egyházi esküvőt.

A szimbolikus esküvő az egyházihoz hasonlóan egy ünnepi jellegű ceremónia, azonban nem jogi értelemben köti össze a pár tagjait, hanem megerősíti a fogadalmukat. Szimbolikus esküvőt általában anyagi vagy szervezői okokból tartanak, de a házassági eskü megerősítése is ide tartozik. Persze az itthon tartott polgári esküvőknek is van néhány jogi feltétele, illetve azokhoz is szükség van néhány hivatalos okiratra, viszont a választott országban eltérhetnek a szabályok. Egyrészt igazodni kell hozzájuk, plusz kört jelent az időpontfoglalás, ki kell fizetni az anyakönyvvezetőt, a hivatalos fordítások és a szertartás extra díját, több adminisztrációval jár, ráadásul lehetséges, hogy tolmácsra is szükségetek lesz.

A szimbolikus tengerparti esküvő csak rólatok szól, rejtett költségek nélkül, így a külföldi hivatalos költségeket rászánhatod egy nagyobb esküvői csomagra, vagy a nászútra. 

A ceremónián elhangzó szöveg tartalmazza majd szerelmetek történetét, és akár egymásnak írt fogadalmaitokat is.

Természetesen  a szimbolikus ceremónián is használjuk azokat a hivatalos elemeket  melyek egy polgári esküvőn elhangoznak. Itt is kimondjátok az igeneket,  és az aláírás, gyűrűhúzás, csók sem maradhat el.

Miért tartsunk szimbolikus esküvőt Máltán?

Ha külföldön szeretnél összeházasodni pároddal, a legjobb az, ha az a szertartás egy szimbolikus esküvő lesz és a polgári esküvőt Magyarországon tartjátok meg.

Máltán elsősorban azért választják a párok a szimbolikus esküvőt, mert ahhoz, hogy Máltán hivatalos házasságot kössetek, az alábbi dokumentumok beszerzése jelentős plusz költséget jelent:

  • az érkezésetek napjától még legalább 6 hónapig érvényes útlevél vagy személyi igazolvány
  • születési anyakönyvi kivonat (háromnyelvű, 6 hónapnál nem régebbi)
  • családi állapot igazolás (angol nyelvű hiteles fordításban)
  • Apostil pecsét
  • RZ1 és RZ2 dokumentumok

A máltai esküvőhöz szükséges a házasulandók születési anyakönyvi kivonata.
Ezt szülővárosotok anyakönyvi hivatalától kell kikérnetek – nemzetközi (többnyelvű) formátumban, így ezt nem kell fordíttatni.

A másik fontos dokumentum az ún. családi állapot igazolás. Ezt a dokumentumot a házasulandók állandó lakhelye szerinti anyakönyvi hivatalban kell kérni. A kézhez kapott engedélyt az Országos Fordító Irodával hiteles példányként le kell fordíttatni angol nyelvre, ez plusz költséget jelent.
Ez a dokumentum igazolja a külföldi anyakönyvi hivatal felé, hogy házasságkötéseteknek a magyar törvények szerint akadálya nincsen. Az igazoló dokumentum nem lehet régebbi keltezésű 6 hónapnál a házasságkötés előtt.

Ha valamelyik fél elvált, adoptálták vagy özvegy, akkor a vonatkozó dokumentum hiteles fordítására is szüksége lesz.

Ahhoz hogy a házasságotok érvényes legyen szükségetek lesz továbbá 2 tanúra is.

Tudtad, hogy Máltán kötött házasságotok nem érvényes Magyarországon honosítás nélkül?

Ahhoz, hogy a Máltán kötött házasságotok Magyarországon is hiteles legyen,

  • a kint kapott Házassági Anyakönyvi Kivonatot hivatalosan le kell fordíttatni (újabb plusz költség),
  • a központi Anyakönyvi Hivatalban ügyfélfogadási időben (heti egyszer szerdán) be kell jegyeztetni.

Ezt követően kapjátok csak meg a magyar Házassági Anyakönyvi Kivonatot.

Ennek hiányában egy esetleges válás is (persze ne legyen ilyen) csak a máltai bíróságon lehetséges, a máltai törvények szerint 5 év igazolt különélés után. 

A szimbolikus esküvő minimális hivatalos adminisztrációval jár, hiszen azon már jogi értelemben vett házaspárként vesztek részt, vagy vállalva, hogy ezt követően hivatalosan is házasságot fogtok kötni Magyarországon. 

Tengerparti esküvő Máltán

Egyedi, tengerparti  stílusú emléklapot írtok alá mely örök emlék marad.
Lehetőségetek  van házassági évfordulótokat is megünnepelni egy tengerparti esküvővel,  megerősítve évekkel, évtizedekkel ezelőtt tett fogadalmatokat.

Ha Málta és csapatunk mellett döntesz, egy komplett magyar stáb fog gondoskodni arról, hogy a Nagy Napotok a lehető legszebb legyen. Gondoskodunk a helyszínről, a dekorációról, sminkesről és fodrászról, a fotósról és természetesen a szertartást is magyar nyelven vezetjük le.

Pontosan úgy, ahogyan megálmodtátok..